Papoušci

Vítám Vás na stránkách milovníků papoušků!

Kakadu žlutolící

Kakadu žlutolící

 

Latinský název:   Cacatua sulphurea       

Anglický název:   Yellow-crested cockatoo

Velikost: 33-44cm podle poddruhu  

Hmotnost: 350g                                          

Velikost kroužku: 11.0mm   

Status: CITES II  -silně ohroženy druh

 

Výskyt: Kakadu žlutolící obývá Indonéské ostrovy, Molucké ostrovy, okolní přilehlé ostrovy. Kde žije v lesích a na plantážích. Hejno doprovází hlasitý křik jejich členu.

Popis: Tento kakadu je převážně bílý se žlutou chocholkou a skvrnami na tvářích. Žlutá barva je patrná pod křídly a pod ocasem. Duhovka je černá. Šedé nohy a černý mohutný  zobák.

Potrava: Směsi pro velké papoušky, slunečnice, ořechy, prosa ...  Jablka, hrušky, hroznové víno, pomeranče ... Papriky, mrkev, okurky, mléčné kukuřice... Pampeliška, ptačinec, větve k okusu, máčené zrniny ... V době hnízdění podáváme vaječné směsi, tvaroh, máčené pečivo v mléce ... Každý den čistá voda.

Chov: Pro papoušky s tak silným zobákem jako má tento kakadu, je zbytečné stavět voliéry ze dřeva. Voliéra by měla mít  železnou konstrukci potaženou silným pletivem. Vnitřní ubikace. Samci jsou v toku vůči samici velice agresivní, někdy i tak ze ji můžou nejen poranit, ale i zabít, proto bychom  měli do voliéry umístit ukryty.

Pohlaví: Samec má tmavší oči než samice, ale tato metoda není stoprocentní. Nejvěrohodnější je test DNA.

Hnízdění: Ptáci zahnízdí v kmenové budce nebo soudku o průměru 30cm a o výšce 70cm, snadno kontrolovatelná. zvenčí. Samice snáší 2-3 vajíčka, na kterých sedí 28dní, mláďata opouštějí hnízdo po 70 dnech života. Rodiče je až do odstavu všude doprovází. Někdy je zapotřebí mláďata uměle dokrmit.

GALERIE - KAKADU ŽLUTOLÍCÍ

.
 
Děkuji Vám za návštěvu a doufám, že jste byli spokojeni !!!