Papoušci

Vítám Vás na stránkách milovníků papoušků!

Ara ararauna

Ara ararauna

 

 

Latinský název: Ara ararauna

Anglický název: Blue and Yellow macaw

Velikost: 76-85cm

Hmotnost: 900-1300g

Vek: Až 60let

Velikost kroužku: 14.0mm

Status: CITES II- silně ohrožený druh

 

Výskyt: Jižní Amerika, od východní Panamy přes jižní Brazílii, Paraguay, Kolumbie. Hnízdí v celoživotních párech. Mimo hnízdní období jsou v hejnech čítající až 20ks. Zemědělské oblasti, vodní toky.

Popis: Tento ara je oblíben hlavně pro svoje krásné zbarvení. Žlutá barva se vyjímá po celé spodní straně těla. Modrou barvu nalezneme na křídlech a na zádech. Zelené čelo a černý silný  zobák. Tváře jsou holé ozdobené peříčky pod očima. Šedé mohutné nohy.

Potrava: Směsi pro ary, slunečnice, kardi, prosa, konopná semena... Ořechy lískové, para, vlašské, mandle, arašídy nesolené!!!! .... Všechny druhy ovoce a zeleniny!!!! Větve k okusu březové, ovocné, vrbové, bezové. Zelené krmivo!! Máčené zrniny, vaječné směsi, tvaroh, máčené pečivo v mléce... Písek, grit. Denně čerstvá voda!!!!

Chov: Ary chováme ve velké prostorné voliéře, železné potažené silným pletivem. Ara ararauna ráda šplhá, proto mu dopřejeme různé překážky z kmenů stromů, z provazů. Vnitřní vytápěná voliéra. Osázení zbytečně.  

Hnízdění: Ptáci zahnízdí v budce(š.-60x v.-60x d.-90-130cm) nebo v soudku( s průměrem 45cm a výšky 1m). Samička snáší 2-3 vajíčka, na kterých sedí 23-27dni. Mláďata opouštějí budku po 12 týdnů života. Rodiče je až do odstavu všude doprovází a dokrmují. Ručně dokrmená mláďata jsou velmi krotká. Samec se od samice rozpozná hodně stěží, proto je nejlepší test DNA.

GALERIE-ARA ARARAUNA

 
Děkuji Vám za návštěvu a doufám, že jste byli spokojeni !!!